News

6 belangrijke dingen om te overwegen voor je Rijbewijs Keuring

Moet jij naar de rijbewijskeuring? Wel dan zit je hier op het juiste adres. In dit artikel hebben we het namelijk over 7 belangrijke dingen die je moet overwegen voor je rijbewijskeuring. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en wat er gaat gebeuren.

We gaan het bijvoorbeeld hebben over het belang van een goede voorbereiding. Laten we eerlijk zijn: je wil niet dat je documenten vergeet en je zo je dag helemaal verpest? We gaan het ook hebben over het begrijpen van de specifieke eisen die aan je keuring verbonden zijn. Elke situatie is namelijk anders. De keuring zal afhangen van je rijbewijs, je ouderdom en je medische geschiedenis. Het is dan ook een goed idee om dit artikel door te nemen zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Check welk rijbewijs je hebt!

Moet jij op medische keuring? Wat balen! Toch is naar de keuring arts gaan een heel normale procedure. Of je nu je rijbewijs wilt halen of net verlengen, die medische keuring is vaak een must. Allereerst is het een goed idee om na te gaan welk rijbewijs je nou hebt. Zo zijn de keuringen erg verschillend voor iemand die een rijbewijs B (normale wagens) of een rijbewijs C (vrachtwagens) heeft. Je kan altijd nagaan wat er nodig is voor jouw medische keuring door naar de website van het CBR te surfen.

Wat is de rol van een keuring arts

Een medische keuring voor een rijbewijs wordt uitgevoerd door een keuringarts. Zo’n keuringarts zal nagaan of je fysiek en mentaal geschikt bent om achter het stuur van een voertuig te krijgen. Ze zullen enkele tests afleggen en wanneer je voor de tests slaagt zul je een gezondheidsverklaring in de bus krijgen.

De keuringarts zal ook je medische geschiedenis nagaan. Het is dus een goed idee om alvast een lijstje te maken van recente operaties of om je medicatie mee te nemen naar de keuring. Op die manier kan de arts nagaan of je medicatie een invloed kan hebben op je rijvaardigheid.

Bezoek de website van het CBR

De gezondheidsverklaring wordt uitgegeven door het Centraal Bureau Rijvaardigheid – afgekort als CBR. Het is een goed idee om voor je rijbewijskeuring de website van het CBR te bezoeken. Hier vind je namelijk een hele hoop erg goede informatie en handige tools.

Zo kan je er de nieuwste info over medische eisen, keuringen en documenten vinden en bieden zij een hele hoop handige onlineservices. Zo kan je bijvoorbeeld je keuringsafspraak via de website indienen. Zo kan je heel wat tijd besparen omdat je niet een hele dag aan de lijn hoeft te hangen of naar een CBR-locatie hoeft.

Aspecten van medische keuringen

Wanneer je op medische keuring moet ben je waarschijnlijk ook erg benieuwd naar alle aspecten van de medische keuring. Wel, in dit deel van het artikel hebben we alvast vijf erg belangrijke aspecten van de medische keuring op een rijtje gezet:

  1. Jouw medische situatie en geschiktheid: tijdens de rijbewijs keuring zal de keuring arts kijken naar je fysieke en mentale gezondheid. Hij of zij zal nagaan of het wel veilig is dat je op dit moment achter het stuur van een voertuig kruipt.
  2. De verklaring van geschiktheid: wanneer de dokter beslist dat je gezond genoeg bent om de baan op te gaan krijg je een verklaring van geschiktheid in de bus. Dit is een bewijsstuk dat je best bijhoudt gezien het bevestigt dat je aan de medische eisen voldoet om je rijbewijs te ontvangen en een voertuig te besturen.
  3. Specifieke vergunningen: voor bepaalde beroepen en activiteiten is een verklaring van geschiktheid of een gezondheidsverklaring natuurlijk niet genoeg. Wanneer je bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen vervoert of een taxichauffeur bent moet je ook andere, speciale vergunningen hebben waarvoor bijkomende medische testen vereist kunnen zijn.
  4. Actuele medische informatie: tijdens de keuring zal de dokter vragen om alle belangrijke medische informatie te delen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan operaties, recente behandelingen en zelfs de medicijnen die je gebruikt. Indien je medicijnen slikt is het een goed idee om deze medicijnen mee te nemen.
  5. Eventuele beperkingen: soms kan het zijn dat je medische toestand oplegt dat je een rijbewijs krijgt maar dat er bepaalde beperkingen gelden. Denk bijvoorbeeld maar aan het type voertuig dat je mag besturen of zelfs de afstanden die je mag afleggen.

Geldigheid van je rijbewijs

Tot slot is het heel erg belangrijk om de geldigheid van je rijbewijs goed in de gaten te houden. Het kan namelijk even duren voor je een afspraak bij de keuring arts kan vastleggen. Een vervallen rijbewijs betekent dat je de baan niet op mag. Houd dus rekening met de volgende punten:

  1. Kijk de vervaldatum van je rijbewijs goed na: het is een goed idee om de vervaldatum van je rijbewijs goed in de gaten te houden. Indien je rijbewijs vervallen is moet je namelijk een nieuw rijbewijs aanvragen en het is niet altijd evident om een afspraak bij de rijbewijs keuring vast te leggen.
  2. Ga na hoe jij je rijbewijs moet vervangen: kijk na hoe jij je rijbewijs kan vervangen. Dit kan namelijk heel wat papierwerk met zich meebrengen – zeker wanneer je door een medische keuring moet. Kijk vooral na of er specifieke eisen of deadlines zijn.
  3. Kijk na of er beperkingen staan op je rijbewijs: in bepaalde gevallen kan het zijn dat er beperkingen gelden op je rijbewijs. Denk bijvoorbeeld maar aan het type voertuig dat je kan besturen. Indien er beperkingen op je rijbewijs staan moet je er zeker van zijn dat je het correcte voertuig bezit – bijvoorbeeld dat je met een automaat rijdt in plaats van een handgeschakelde auto.

Conclusie:

Er zijn heel wat dingen die je in het achterhoofd dient te houden wanneer je een rijbewijs wilt behalen of verlengen. Zo moet je de geldigheidsdatum van je rijbewijs in de gaten houden, een afspraak met een keuring arts inplannen en nagaan of er beperkingen op je rijbewijs staan. Ook is het een goed idee om de website van het CBR goed in de gaten te houden zodat je up to date bent met alle info.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button